Klassikaal

We bespreken met elkaar de volgende vragen:

  • Wat denk je dat een klassenkrant is?
  • Wat zou er in een klassenkrant kunnen staan?
  • Voor wie is een klassenkrant denk je bedoeld?

Voorbeeld tekst

Kaarten met de juffen en meesters?

 

Op de dagen dat de kinderen vrij zijn, hebben de meesters en juffen vaak studiedag. Zo’n studiedag is steeds weer anders. Eén keer deden we een activiteit die mij altijd bij is gebleven. We speelden een kaartspel, maar dat leidde tot grote chaos...

 

De studiedag begon met een kopje koffie en gezellig kletsen. Daarna gingen we naar de gymzaal, waar vijf tafels stonden met een kaartspel erop. Ik snapte er niks van. Een studiedag is altijd leerzaam en nu gingen we kaarten?

We gingen met een groepje aan de tafels zitten en moesten de spelregels lezen. We speelden het spel en daarna moest een paar mensen van tafel wisselen. We mochten niet meer met elkaar praten, het was helemaal stil. Maar dat was raar? Er werd valsgespeeld! Ik wilde wel wat zeggen, maar dat mocht niet. Ik raakte gefrustreerd, het ging helemaal niet eerlijk.

Later kwamen we erachter dat alle tafels met andere regels speelden, maar dat wisten we eerst niet. Omdat we niet mochten praten, waren we allemaal gefrustreerd geraakt.

 

We leerden hiervan dat het voor de kinderen ook heel verwarrend kan zijn als ze naar een andere klas gaan waar alle regels anders zijn. Zeker als je daar niks van mag zeggen. Wij hadden ons allemaal gevoeld zoals de kinderen.

En zo was een kaartspel toch nog heel leerzaam!

Brainstorm

Jullie gaan in twee- of drietallen brainstormen. Dat betekent dat je hardop met elkaar gaat nadenken en zoveel mogelijk ideeën bedenkt. 

  • Bedenk samen wat we dit jaar hebben gedaan en meegemaakt met de klas. Dat kunnen kleine gebeurtenissen zijn of grote, leuke dingen en minder leuke dingen. Er is geen goed of fout.

Mindmap

Je kiest één gebeurtenis van dit jaar waarover je een mindmap gaat maken. We noemen dat ook wel eens een woordweb. Hieronder staat hoe je dat doet en geef ik een aantal tips.

  • Je schrijft de gebeurtenis in één of twee woorden in het midden van je blad. Daaromheen ga je alles schrijven waar jij aan denkt bij die gebeurtenis. 
  • Kies een gebeurtenis waarover je nog veel weet, dan kan je er vaak makkelijker over schrijven.
  • Twijfel niet om iets op te schrijven. Meer is beter! Je kan altijd nog woorden weghalen.
  • Als je vastloopt, kan je iemand uit je groepje om hulp vragen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb